Što je Sluzni (Mukusni) Čep?

Što je Sluzni (Mukusni) Čep?

Sluzni (Mukusni) Čep zapravo je prirodna obrana tijela od bakterija. To je razlog zašto se u tjelesnim kanalima često nalazi sluz (mukus), a također će biti prisutan i čep, kao na primjer sluz u nosu, sluz u grlu, i maternici. Čep sprječava ulazak bakterija koje bi mogle štetiti tijelu. Kod žena se, uvijek za vrijeme trudnoće stvara čep od sluzi. Ovakav čep štiti maternicu od bakterija. Ako ste u prvoj trudnoći trebalo bi o tome porazgovarati sa svojim liječnikom. Kakav je Sluzni (Mukusni) Čep?

Žene u prvoj trudnoći ne znaju ništa o mukusnom čepu. Čep je zapravo poput traka krvi. Što se tiče boje, može biti zelen, žućkast, smeđ, ružičast, bistar, ili čak mješavina svega toga. Kad čep iziđe, ponekad uz njega ima i krvi, stoga je normalno da se u sluzi nalazi i krvi. Trudnice obično smatraju da izlazak mukusnog čepa dolazi zajedno s trudovima. To je stoga što izlazak čepa znači da se maternica priprema za porod.

Kakav je mukusni čep? Kako izgleda mukusni čep?
Kako izgleda sluzavi čep?

Što Mukusni Čep označava?

Kao što je već rečeno, pojava mukusnog čepa označava samo to da je vaše tijelo već spremno za porod. Označava mogući početak trudova. Međutim, nema mjesta zabrinutosti ako mislite da vam čep još nije izišao iako je već došao predviđeni dan poroda. Zapravo, mnoge žene ni ne primijete da im je čep već izišao.

Treba znati da nakon što je mukusni čep izišao, do trudova može proći još nekoliko sati, dana ili čak tjedana. Izlazak čepa ne označava nužno i početak trudova. Ponekad tijelo treba više vremena da reagira nakon prvog znaka.

Ako vam je izišao mukusni čep a nije došlo do kontrakcija, vrijeme je da o tome obavijestite svog liječnika. Vaš liječnik bi vam tijekom 37 tjedana trudnoće trebao dati detaljne informacije o otpuštanju mukusnog čepa i kakve će reakcije tijela nakon toga slijediti. Kad vidite da vam je izišao mukusni  čep trebate samo ostati opušteni.


2 Replies to “Što je Sluzni (Mukusni) Čep?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *