Sluzni Čep i Porodjaj

Sluzni Čep i Porodjaj

Mukusni (sluzni) čep i porod su nešto što se ne može odvojeno promatrati. Zapravo, pojava sluzavi čepa može biti znak da je došlo vrijeme poroda. Žene koje su u svojoj prvoj trudnoći, njihovi liječnici trebali bi detaljno informirati o mukusnom čepu. To je važno stoga da bi se mogle pripremiti za izlazak mukusnog čepa, i eventualne komplikacije nakon toga.  Mukusni je čep kod trudnica različit od sluzni čepa u grlu ili nosu, iako im je svrha slična.

Sluzni Čep i Porodjaj: koja je svrha?

Za one koji ništa ne znaju o sluzavi čepu i porođaju, treba reći da je mukusni čep zapravo zaštita maternice. Svrha mu je da spriječi ulazak bakterija u maternicu. Međutim,  kad čep iziđe, možete biti sigurni da je vrijeme za porod. Gubljenje mukusnog čepa i porod povezani su. Boja čepa može varirati. Može biti zelen, žućkast, ružičast, smeđ, mješavina svega toga, ili čak bistar. Obično ga prati i krv. Zato je sasvim normalno vidjeti krv u sluzi.Sluzni (Mukusni) Čep i porod: znak početka poroda

Gubljenje mukusnog čepa svakako znači i početak poroda. Kad izađe mukusni čep, to znači da se vaš cerviks (grlić maternice) priprema za dolazak vaše bebe. Omekšava se, stanjuje, širi se, i zreo je. Cerviks dopušta djetetu prolaz. Međutim, trebate znati da kad sluzni čep iziđe, do poroda još mogu proći sati, dani, pa čak i tjedni.

Jedno je sigurno, trebate obavijestiti svog liječnika ako nakon što je izišao mukusni čep nemate kontrakcije. Kontrakcije su drugi znak poroda. Kad ih nemate, to znači da u vašem slučaju mukusni čep i porod nisu u vezi i to može dovesti do komplikacija u porodu.

Žene koje misle da im mukusni čep nije izišao ne trebaju brinuti. Zapravo, mnoge žene prije poroda ne primijete da im je izišao čep. Zato, kad dođe vrijeme da porodite svoje dijete, možete biti sigurni da je vaš sluzni čep izišao jer su mukusni čep i porod usko povezani.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *