Sluzni Čep i njegove važne funkcije u ženskom tijelu

Sluzni Čep i njegove važne funkcije u ženskom tijelu

Stvaranje sluzavi čepa prilično je zanimljiv proces u reproduktivnom sustavu žena, do kojeg dolazi isključivo za vrijeme trudnoće. To je grudica viskozne sluzi (mukusa), slična bjelanjku sirova jajeta. Kad se najmanja i najveća stanica ljudskoga tijela – muški spermij i ženska jajna stanica – susretnu u jajovodu, stvara se embrio ili oplođeno jaje. Čim embrio dođe u maternicu i pričvrsti se za sluznicu stjenke maternice, žensko tijelo uključuje režim trudnoće i stvara se sluzni čep. Stvaranje zaštitnog čepa u cerviksu (grlić maternice) dio je ovog specifičnog režima.
Cervikalna sluz, koju proizvodi cilindrični epitel, postaje gušća i viskoznija pod utjecajem hormona progesterona, i do kraja prvog mjeseca trudnoće potpuno prekriva cervikalni kanal.

kada ispada sluzavi čep

Sluzni čep tijekom trudnoće, kao i sve u prirodi, ima svoju funkciju: štiti ženino tijelo (a tijekom ovog razdoblja vrlo je osjetljivo!) od raznih infekcija, na primjer, u slučaju plivanja u bazenu ili spolnog odnosa.

Međutim, pri kraju trudnoće, žensko tijelo aktivno proizvodi hormon estrogen, i pod utjecajem tog hormona započinje izlazak sluzavi (mukusnog) čepa. Opće je poznato da je to znak da se približava aktivna faza poroda.

Ispadanje mukusnog čepa može biti potaknuto ne samo prirodnim hormonskim utjecajem, nego također i ginekološkim pregledom vagine – maternica reagira napetošću glatkih mišića i čep može izići. Može izgledati kao viskozni čep od gela ili kao mala količina tekućine (približno jedna do dvije čajne žličice). Također može ispadati postepeno tijekom nekoliko dana, u obliku tekućine, poput one koja nastaje početkom ili pri kraju menstruacije.Kako ispada Sluzavi Čep?

Gubljenje mukusnog čepa jedan je od tri glavna znaka poroda, zajedno s povećanim brojem redovitih kontrakcija i izljevom plodne vode. No, kao što ste već shvatili, od trenutka odvajanja mukusnog čepa do poroda može još proći nekoliko sati, dana, pa i tjedana. U svakom slučaju, trebate obavijestiti svog  ginekologa o ispadanju mukusnog čepa. Temeljito će vas pregledati i, vjerojatno, odmah poslati na prenatalni odjel.

Najčešće do gubljenja mukusnog čepa u 39. tjednu dolazi tijekom jutarnjeg tuširanja ili pri odlasku na toalet: možda nećete stići ništa ni vidjeti, ali možete osjetiti kako nešto izlazi iz vagine. Ako se ovo dogodi u nekoj drugoj situaciji, primijetiti ćete bjelkast, žućkast, ružičast ili smeđ čep na donjem rublju ili toaletnom papiru.

Ako izgubite čep tijekom trudnoće, što činiti?

No, kako čep izlazi prije poroda? To nije uvijek lako utvrditi, zato je bolje da se žena posveti svojim osjećajima. Ako ste već u trećem tromjesečju i trenutak poroda je prilično blizu, posvetite krajnju pozornost na simptome ako iznenada osjetite pomalo bolno podrhtavanje, nešto napetosti i zatežući bol u abdomenu.Također, trebate biti upozoreni na sljedeće: kad izgubite mukusni čep u 34. tjednu ili prije drugog tjedna prije predviđenog termina poroda, trebate otići u bolnicu gdje bi vam vaš liječnik trebao obaviti pregled ultrazvukom. Moglo bi se raditi o prijevremenom porodu, odvajanju placente, itd. u svakom slučaju, to može biti opasno za vaše zdravlje kako i za zdravlje vašeg nerođenog djeteta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *