Gubitak Sluznice: Kada je potrebno obratiti pažnju

Gubitak Sluznice: Kada je potrebno obratiti pažnju

Neke činjenice o sluzavi čepu

Žene obično ne primijete sam proces, budući da nema određenog osjeta ili znakova gubitka mukusnog čepa. Najvjerojatnije žena neće ni osjetiti išta neuobičajeno. Iako, neke žene spominji čudan osjećaj u trbušnoj šupljini, i većina trudnica ne može navesti kad se to dogodilo. No specifični simptomi sluzni čepa (koje obično unaprijed navede vaš liječnik) postoje. Dolje spomenuta stanja znak su da trebate kontaktirati svog liječnika.Trebam li brinuti zbog krvi?

Dobro je poznato da sluzni čep izlazi prije početka poroda. Grlić maternice (cerviks) upravo se počeo širiti i jedan dio njegovih krvnih žilica će puknuti. Stoga možete primijetiti nešto krvi na donjem rublju. Međutim, ne trebate brinuti ako nema jasnog mukusnog čepa (boja može varirati od svjetlosmeđe do gotovo bijele) s nešto tragova krvi. Ipak, ako primijetite veliku količinu krvi, ne oklijevajte ni trenutak već zovite bolnicu. Preintenzivno krvarenje može biti znak puknuća placente. To je loš simptom vezan uz hipoksiju (smanjena opskrba kisikom) fetusa i može uzrokovati čak i smrt vašeg nerođenog djeteta. Zato, što je vaša reakcija brža, veća je mogućnost da će sve biti u redu.

Boja čepa

Mukusni čep može biti žućkast, svjetlosmeđ, smeđ, siv, gotovo bijel ili proziran. Prilično je velik raspon boja, ali na neke boje treba obratiti pozornost jer predstavljaju prirodno upozorenje. Zeleni mukusni čep dobar je razlog da nazovete svog ginekologa i obavijestite ga o tome jer to može biti znak hipoksije. A vjerojatno već znate koliko je to opasno. Vaše zdravstveno stanje treba biti temeljito utvrđeno da bi se izbjeglo bilo kakve probleme u vezi toga u budućnosti.Ima li mukusni čep miris?

Jeste li primijetili kakav čudan vonj nakon gubitka vašeg mukusnog čepa? Ako jeste, ne oklijevajte kontaktirati svog liječnika, jer  loš miris čepa loš je simptom koji se odnosi na prilično dug popis problema vezanih uz vaše zdravlje. Stoga, hitna je potreba za temeljitom i detaljnom  medicinskom kontrolom.

Kad je pravo vrijeme?

Vaša je beba provela dugo vremena u vašoj utrobi. Otprilike sa 37 tjedana spremna je da ugleda ovaj svijet. Tako da bi to bilo pravo razdoblje vaše trudnoće da izgubite mukusni čep. Zapravo, ako ga primijetite u 38. tjednu, vrijeme je da počnete pakirati torbe, jer je to znak početka poroda. U slučaju da mukusni čep ispadne mnogo ranije (na primjer u 33. tjednu), možete sumnjati na prijevremeni porod. Obavijestite svog liječnika ako do toga dođe i slijedite njegove upute. Nemojte previše brinuti, jer ponekad žene mogu pogrešno pretpostaviti da je došlo do gubitka mukusnog čepa, a međutim, radilo se o uobičajenim tekućinama u trudnoći.

Je li plodna voda loš znak?

Amnionska vreća (embrijska ovojnica) ne smije nikada puknuti prije početka procesa poroda. Mnoge žene brkaju ispadanje mukusnog čepa s drugim povezanim procesima u tijelu. Zapamtite, ako amnijska tekućina (plodna voda) počne curiti, to znači da je vaše dijete izgubilo svoju prirodnu zaštitu od okoliša. Rizici infekcije i virusa drastično su se povećali. I to znači da trebate profesionalnu medicinsku pomoć. Početak kontrakcija zajedno s izljevom plodne vode znači da je porod već počeo i da se bliži čarobni trenutak vašeg susreta s djetetom. Kad se to dogodi, vaš liječnik će vas detaljno uputiti što vam je dalje činiti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *